Skip to main content

Soorten ovens, voordelen, nadelen, reinigingsopties, capaciteit, energie en budget: we leggen het je allemaal uit!

Bij het van kiezen van de perfecte oven voor je keuken, is het niet alleen belangrijk om de verschillende types te kennen, maar ook om te weten wat hun specifieke voor- en nadelen zijn. In dit artikel nemen we je mee langs de vier meest voorkomende soorten ovens: de heteluchtoven, de stoomoven, de multifunctionele oven en de combimagnetron. We kijken naar hun unieke kenmerken en de belangrijke overwegingen die je in gedachten moet houden bij de aankoop. Zo ontdek je welke oven het beste bij jou past.

Welke oven kiezen: de meest populaire opties

1. Heteluchtoven

De heteluchtoven, ook wel bekend als een convectieoven, gebruikt een ventilator om de warmte gelijkmatig te verdelen. Dit zorgt voor sneller en gelijkmatiger koken, ideaal voor het bereiden van meerdere gerechten tegelijk.

Voordelen: gelijkmatig koken, kortere kooktijden en de mogelijkheid om op verschillende niveaus te koken.

Nadelen: iets hoger energieverbruik.

2. Stoomoven

De stoomoven gebruikt stoom om voedsel te garen, waardoor de voedingsstoffen, smaken en texturen behouden blijven. Perfect voor het bereiden van groenten, vis en kwaliteitsvlees. Ook ideaal om te ontdooien en op te warmen.

Voordelen: gezonder en smakelijker eten.

Nadelen: langere kooktijden en hogere kosten.

3. Multifunctionele oven

De multifunctionele oven combineert verschillende kookstanden in één apparaat, voor ultieme veelzijdigheid. Kies uit roterende warmte, stoom, convectie of een combinatie van de drie, afhankelijk van je specifieke behoeften.

Voordelen: grote veelzijdigheid en de mogelijkheid om verschillende gerechten te bereiden met slechts één apparaat.

Nadelen: complexer in gebruik dan andere soorten ovens.

4. Combimagnetron

De combimagnetron biedt extra veelzijdigheid dankzij de combinatie van functies van een traditionele magnetron én een conventionele oven. Naast het snel opwarmen van voedsel en het ontdooien van bevroren voedsel, biedt dit apparaat ook opties die lijken op die van een traditionele oven, zoals convectie en grillen.

Voordelen: snel koken, grote veelzijdigheid, verschillende recepten bereiden in één apparaat.

Nadelen: duurder, ingewikkelder in gebruik dan traditionele magnetrons en kan ook meer ruimte innemen in je keuken.

Welke oven kiezen: het verschil tussen pyrolyse, katalyse en hydrolyse

Als het op schoonmaken aankomt, hebben sommige ovens een speciale optie. Er zijn drie processen die je daarbij kunnen helpen: pyrolyse, katalyse en hydrolyse.

Pyrolyse

Pyrolyse gebruikt hoge temperaturen om voedselresten te verbranden tot as, die je vervolgens makkelijk kunt wegvegen.

Katalyse

Katalyse gebruikt speciale wanden om vetten en resten te absorberen, die vervolgens worden afgebroken tijdens het koken op hoge temperatuur.

Hydrolyse

Hydrolyse maakt gebruik van stoom om resten zacht te maken en te verwijderen, waardoor handmatig reinigen eenvoudiger wordt.

Welke oven kiezen: de ideale grootte en capaciteit

Bij het kiezen van een oven is de grootte en capaciteit belangrijk. Ga voor een oven met voldoende capaciteit om aan je kookbehoeften te voldoen, rekening houdend met de grootte van je huishouden en de beschikbare ruimte.

Denk aan het aantal mensen in je huishouden en hoeveel en hoe vaak je kookt. Als je een groot gezin hebt of vaak gasten ontvangt, kies dan voor een oven met een grotere capaciteit.

Controleer de beschikbare ruimte. Een standaard inbouwoven heeft meestal een inhoud tussen 50 en 80 liter. Er zijn ovens met een grotere inhoud, maar daar heb je ook meer ruimte voor nodig.

Als je daarentegen de ruimte niet hebt, zijn er kleinere ovens op de markt met een inhoud van 38 tot 45 liter die in een compacte nis voor magnetrons kunnen worden geïnstalleerd. Electrolux biedt bijvoorbeeld verschillende soorten compacte ovens.

Welke oven kiezen: let op energieverbruik

Het energieverbruik varieert per type oven en functies. Magnetrons zijn het zuinigst, gevolgd door convectieovens.

Kijk bij het kopen van een oven naar de energielabel. De meeste ovens van tegenwoordig hebben een A of A+ classificatie. Zo voorkom je dat je eindigt met een oven die veel energie verbruikt.

Welke oven kiezen: het budget

Bij het kopen van een inbouwoven is het belangrijk om rekening te houden met het budget. Prijzen variëren afhankelijk van het type oven en de functies.

Een heteluchtoven, die snel en gelijkmatig kookt, vind je vaak in een prijsklasse van €400,- tot €1.000,- of meer, afhankelijk van het merk en extra functies, zoals capaciteit en kookprogramma’s.

Stoomovens, die de voedingsstoffen en smaken van voedsel bewaren, zijn meestal wat duurder, met prijzen van meer dan €1.000,- voor topmodellen met geavanceerde functies.

Multifunctionele ovens, die ultieme veelzijdigheid bieden met verschillende kookstanden, variëren in prijs van €400,- tot €1.500,-, afhankelijk van het merk en de specifieke functies.

Tot slot zijn combimagnetrons, die de voordelen bieden van zowel een magnetron als een traditionele oven, behoorlijk aan de prijs. Denk aan een prijzen van meer dan €1.000,-.

Door je budget duidelijk vast te stellen en prijzen en functies te vergelijken, vind je een inbouwoven die aan je behoeften voldoet.

Kortom, de keuze voor een oven hangt af van je kookgewoonten, je persoonlijke voorkeuren en je budget. Door rekening te houden met de verschillende soorten ovens, grootte, capaciteit, energieverbruik en budget, vind je de perfecte oven die aan jouw culinaire behoeften voldoet.

VIND JE EIGEN LA CUISINE

Ontdek onze uitgebreide keuze aan kleuren en materialen! Laat je adviseren door het team van La Cuisine.

ONZE PREMIUM-SERVICE

HOOGWAARDIGE AFWERKING

ONDERSTEUNING VAN BEGIN TOT EIND

GARANTIES DIE GERUSTSTELLEN

KEUKENONTWERPEN OP MAAT

VERANTWOORDE & DUURZAME KEUKENS

ONDERSTEUNING VAN BEGIN TOT EIND

GARANTIES DIE GERUSTSTELLEN

Leave a Reply