Skip to main content

Het schoonmaken van de afzuigkap wordt vaak over het hoofd gezien, maar is belangrijker dan je denkt. Het voorkomt niet alleen de ophoping van vet en resten die de werking kunnen verstoren, maar ook brandgevaar. Met een schone afzuigkap kook je in een aangename omgeving en verleng je de levensduur van je apparaat. In deze blog delen we de best practices voor het schoonmaken van je afzuigkap, van tips over frequentie tot de beste technieken.

Waarom is het schoonmaken van je afzuigkap zo belangrijk?

Vetophoping voorkomen

De afzuigkap zuigt dampen, vet en geuren op tijdens het koken. Na verloop van tijd kunnen deze zich ophopen in de filters en de binnenkant van je afzuigkap, wat de efficiëntie vermindert. Regelmatig schoonmaken voorkomt deze ophoping en zorgt voor een optimale luchtafvoer.

Brandveiligheid

Opgehoopt vet kan brandgevaar opleveren. Door je afzuigkap regelmatig schoon te maken, verklein je dit risico en zorg je voor een veilige keuken.

Betere luchtkwaliteit

Een schone afzuigkap houdt de lucht in je keuken zuiver door ongewenste deeltjes en geurtjes te verwijderen. Dit is vooral belangrijk voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen.

nettoyer hotte cuisine

Hoe vaak moet je je afzuigkap schoonmaken?

Hoe vaak je je afzuigkap moet schoonmaken, hangt af van een aantal factoren, zoals hoe vaak je hem gebruikt en het soort voedsel dat je bereidt.

Dagelijks gebruik

Kook je dagelijks? Maak de filters van je afzuigkap dan minstens één keer per maand schoon. Veeg de buitenkant na elk gebruik af om vetophoping te voorkomen.

Incidenteel gebruik

Gebruik je de afzuigkap minder vaak? Dan is eens in de drie maanden schoonmaken voldoende. Het is altijd slim om filters met regelmaat te controleren en schoon te maken als ze vuil zijn.

Jaarlijkse inspectie

Ongeacht het gebruik moeten de afzuigkap en de kanalen minstens één keer per jaar grondig worden geïnspecteerd en gereinigd voor een goede werking en veiligheid.

Schoonmaaktechnieken

Ventilatiekanalen schoonmaken

Laat de ventilatiekanalen van je afzuigkap reinigen door een professional. In deze kanalen kunnen na verloop van tijd vet en resten ophopen, wat de efficiëntie van de afzuigkap kan verminderen en brandgevaarlijk is. Met een professionele reiniging weet je zeker dat het hele systeem schoon is en goed werkt.

Actieve koolstoffilters schoonmaken

Actieve koolstoffilters kunnen niet op dezelfde manier worden schoongemaakt als metalen filters. Ze moeten om de 6 tot 12 maanden worden vervangen, volgens de aanbevelingen van de fabrikant. Een verzadigde actieve koolfilter is niet meer effectief. Als je ze tijdig vervangt, blijft de luchtkwaliteit optimaal.

Metalen filters schoonmaken

  1. Filters verwijderen: Begin met het verwijderen van de metalen filters uit de afzuigkap. Bij de meeste modellen gaat dit eenvoudig met een knop of hendel.
  2. Weken: Leg de filters 15-20 minuten in heet water met afwasmiddel. Voeg eventueel een kopje zuiveringszout toe voor extra reinigingskracht.
  3. Poetsen: Schrob de filters met een zachte borstel om vetresten te verwijderen. Zorg dat je alle hoekjes goed schoonmaakt.
  4. Spoelen en drogen: Spoel de filters af met heet water en laat ze volledig drogen voordat je ze terugplaatst.

Buitenoppervlakken schoonmaken

  1. Schoonmaakproducten: Gebruik een milde ontvetter of een oplossing van heet water en zeep om de buitenkant van de afzuigkap schoon te maken. Vermijd schuurmiddelen die de afwerking kunnen beschadigen.
  2. Schoonvegen: Veeg de buitenkant regelmatig schoon met een zachte doek om vetophoping te voorkomen. Gebruik voor moeilijk bereikbare plekken een niet-schurende spons.

Praktische tips voor het schoonmaken van je afzuigkap

Gebruik natuurlijke producten

Om agressieve chemicaliën te vermijden, kun je natuurlijke producten als witte azijn, zuiveringszout en citroensap gebruiken. Deze ingrediënten zijn effectief voor het oplossen van vet en het verwijderen van geurtjes uit de afzuigkap.

Regelmatig onderhoud

Maak het reinigen van je afzuigkap gemakkelijk voor jezelf door regelmatig onderhoud te plegen. Hiermee kun je, zelfs als het snel wordt uitgevoerd, een grote vetophoping voorkomen en houd je het schoonmaken eenvoudig.

Check de handleiding en aanbevelingen van de fabrikant

Elke afzuigkap is anders. Raadpleeg altijd de handleiding van de fabrikant voor specifieke schoonmaak- en onderhoudsinstructies voor jouw specifieke model. Als je deze aanbevelingen opvolgt, kun je de levensduur van het apparaat verlengen.

Schakel een professional in

Als de afvoerkanalen moeten worden schoongemaakt of een grondiger onderhoud nodig hebben, aarzel dan niet om een professional in te schakelen. Ze hebben de juiste tools en expertise om een volledige en veilige reiniging te garanderen.

Je afzuigkap schoon houden voor een gezonde en veilige omgeving

Het reinigen van je afzuigkap is een essentieel onderdeel van een veilige en gezonde kookomgeving. Volg onze tips voor frequentie, technieken en onderhoud om de levensduur van je afzuigkap te verlengen en te genieten van een optimale luchtafvoer. Een schone afzuigkap zorgt voor een schonere keuken en een prettige kookervaring! Vergeet niet: regelmatig onderhoud zal het schoonmaken van je afzuigkap op de lange termijn gemakkelijker en effectiever maken. Zorg goed voor je afzuigkap en hij zorgt goed voor jou en je keuken.

KOM NAAR DE WINKEL

Ontdek onze uitgebreide keuze aan kleuren en materialen! Laat je adviseren door het team van La Cuisine.

ONZE PREMIUM-SERVICE

HOOGWAARDIGE AFWERKING

ONDERSTEUNING VAN BEGIN TOT EIND

GARANTIES DIE GERUSTSTELLEN

KEUKENONTWERPEN OP MAAT

VERANTWOORDE & DUURZAME KEUKENS

ONDERSTEUNING VAN BEGIN TOT EIND

GARANTIES DIE GERUSTSTELLEN

Leave a Reply